VAR MED OCH PÅVERKA - BLI MEDLEM!

1 maj Stockholm

Via denna länk kan man se och lyssna på Jonas Sjöstedts första maj-tal i Kungsträdgården 2018.

 

Här kommer ett utdrag från talet:

”Mycket av det bästa i Sverige har byggts upp av vänstern och arbetarrörelsen. Det har inte skett utan konflikt, tvärtom, det har krävt protester och strejker.

1909 var det storstrejk utlöst av en lönesänkaroffensiv från SAF, 1931 minns vi som året när militär öppnade eld med gevär och kulsprutor mot ett demonstrationståg i Ådalen och dödade fem arbetare.

Vi har gruvarbetarstrejken 1969 som inleddes med att några gruvarbetare satte sig ner i gruvan i Svappavaara och snabbt var det tusentals som anslöt. När strejken avslutades hade gruvarbetarna fått igenom bättre villkor och högre lön. I storkonflikten 1980 berördes en femtedel av arbetskraften. Konflikten slutade med att SAF gav med sig och gick med på LO:s lönekrav.

Alla dessa arbetare som tagit strid för värdiga villkor och löner det går att leva på. Så viktigt det är för oss att de vågade!

Många kanske inte tänker på det, men strejkrätten används varje dag och överallt. Den används på alla arbetsplatser vi ser här runtomkring oss, även när arbetet flyter på som vanligt. För utan de anställdas rätt att i sista hand ta till strejk, då skulle arbetsvillkor och löner vara mycket sämre än idag.

Att socialdemokraterna skulle gå in i en valrörelse med förslag om inskränkning av strejkrätten är därför så oförlåtligt! Men det pågår just nu en utredning om just det. De skyller på konflikten i Göteborgs hamn.

Socialdemokraterna säger att de helst vill regera med Centern och Liberalerna efter valet. Det är partier som är öppet antifackliga, som vill ha marknadshyror och lönesänkningar. Partier som jublar när socialdemokraterna gör jobbet åt dem och öppnar för begränsad konflikträtt.

Vänsterpartiet har fällt en socialdemokratisk regering en gång i vårt partis historia. Det var när man lade ett förslag om att begränsa strejkrätten. Detta är en varning till socialdemokraterna. Stefan Löfven, jag har ett tydligt budskap till dig denna första maj:
Rör inte strejkrätten!

För två år sedan förstamaj-talade jag i Malmö. I det talet krävde jag avdragsrätt för fackföreningsavgiften, nu i sommar blir det verklighet. Vänsterpartiet gör det billigare att vara med i facket så att fler kan gå med. Så gör vi facket starkare, det förbättrar löntagarnas ställning och villkor på sikt. Det är en av de saker jag är stoltast över den här mandatperioden.

Nu vill vi gå vidare. Vänsterpartiet vill nu även införa en avdragsrätt för a-kasseavgiften. För en vanlig butiksanställd skulle det ge 400 kronor mer om året. Sånt gör skillnad för den som har en låg lön. Men förslaget är inte bara bra fördelningspolitik.

Om få är med i a-kassan så leder arbetslöshet till fattigdom. Det ställer löntagare mot löntagare och sätter press nedåt på allas löner. Men om fler kommer att vara med i A-kassan och facket går vi åt andra hållet. Det gör det lättare att få upp lönerna för alla. Vi ska ha mer trygghet och starkare löntagare.”

Dela den här sidan:

Kopiera länk