Debattartiklar

Gratis färdtjänst och kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet

Alla barn och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. Därför satsar vi nu på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven. När kompisarna tar bussen för att bada, ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma.

Vi i Vänsterpartiet drev frågan i budgetförhandlingarna med regeringen under den gångna hösten och vi fick igenom kravet. Det är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet.
I Stockholms läns landsting har även Vänsterpartiet drivit igenom gratis färdtjänst så att även barn och ungdomar som inte kan ta en vanlig buss ska kunna ha ett rikt sommarlov.

Alla skolungdomar som är folkbokförda i kommunen och som ska börja högstadiet eller gymnasiet upp till årskurs två, kommer att beröras. Det är nästan 700 000 personer i hela landet, och i Sigtuna kommun rör det drygt 3000.
Det finns många barn och ungdomar i familjer som har svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Ojämlikheten breder ut sig. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en utgift för mycket. Det är för dem vi driver kravet om avgiftsfri kollektivtrafik, det är deras tur nu.

Välfärd är att vi tar hand om varandra när något går illa, men det är också att bjuda varandra på sådant som gör livet lite ljusare och lättare.

Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med en stor plånbok. Så gör vi Sverige till ett land för alla, inte bara för de rikaste.

 

Gunilla Roxby Cromvall
Gruppledare, Vänsterpartiet, Stockholms läns landsting
Niklas Andersson
Ordförande, Vänsterpartiet Sigtuna kommun

(Publicerad insändare i Sigtunabygden den 20:e juni 2018.)

Dela den här sidan:

Kopiera länk