Debattartiklar

(V) kritiska mot nya budgeten

Vänsterpartiet i Sigtuna ställer sig mycket kritiskt till den budget som klubbades igenom på kommunfullmäktige den 30:e november.

Nedläggningen av konsthall Märsta som ser vi som ett angrepp på demokratin. Alla medborgare i Sigtuna kommun ska ha samma goda tillgång till kultur, men så blir det inte med det nya blåa styret i kommunen. Med denna budget kommer mycket stora försämringar att tvingas igenom i en rasande takt, utan tid till medborgardialog och inflytande.

Med denna budget tvingar man också SigtunaHem till en aktieutdelning på 5 miljoner, i stället för att behålla vinsten i bolaget och använda pengarna till välbehövliga renoveringar och nyproduktion. Att ha en egen bostad ser vi som en rättighet, och för det behöver vi ha en allmännytta värd namnet – till nytta för hela samhället. De boendes hyror skall inte gå till skattesänkningar för kommunens rikaste medan deras bostäder förfaller och bostadskön ringlar allt längre.

I den nya borgerliga budgeten vill man privatisera upp till 50% av vissa kommunala verksamheter. Det är en helt oberättigad och orättvis kritik mot alla som arbetar i våra kommunala verksamheter idag, och en oansvarig hantering av våra gemensamma skattemedel. Att privatisera ger varken bättre eller billigare verksamhet, bara läckage av skattepengar till privata fickor. De enda som tjänar på privatiseringar är de privata företagen.

Den nya borgerliga budgeten har som huvudmål att sänka skatten på sikt, vilket skulle allvarligt äventyra våra kommunala verksamheter för våra barn, ungdomar, äldre och människor med funktionsvariation, och försämra vardagen och livsförutsättningarna för alla som bor i kommunen. De som verkligen kommer att tjäna på denna budget är de som redan har mycket. Vi behöver i stället jobba för att minska klyftorna så att alla medborgare i Sigtuna kommun kan ha det bra. Vi behöver ett Sigtuna kommun som finns där för alla och inte för några få.

Nu är det viktigare än någonsin att vi får ett styre i Sigtuna efter nästa val som inkluderar ett starkt Vänsterparti.

  • Bengt Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet Sigtuna kommun
  • Niklas Andersson, Ordförande Vänsterpartiet Sigtuna kommun

(Publicerad insändare på Märsta.nu den 6:e december 2017.)

Dela den här sidan:

Kopiera länk