Fullmäktige

Dags att utlysa nödläge för klimatet

Pressmeddelande från Vänsterpartiet i Sigtuna kommun

Dags att utlysa nödläge för klimatet

Klimatomställningen måste vara snabb och rättvis

Vi kräver att det utlyses nödläge för klimatet i Sigtuna. Trots alla vackra ord fortsätter utsläppen att öka, både här i Stockholmsregionen och i Sverige som helhet. Alla fakta visar att vi har ont om tid om vi vill att våra barn och barnbarn ska ha en framtid på vår planet. Därför lämnar Vänsterpartiet nu in en motion om att Sigtuna kommun ska utlysa nödläge för klimatet.

”- Klimatomställningen måste vara rättvis. De som släpper ut mest ska betala mest. 100 företag står för 71 procent av utsläppen. När det gäller privatpersoners utsläpp så är det de rika som flyger mest, har bränsleslukande bilar och konsumerar mest kläder och saker. Det är de som orsakar störst klimatutsläpp som behöver ställa om sin livsstil mest. Men när vi möter utmaningarna tillsammans blir framtiden ljusare för oss alla”, säger Niklas Andersson, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunen.

Under värmeböljan sommaren 2018 presenterade Vänsterpartiet Storstockholm vårt program Omställningsplan för klimatet. I den lyfter vi bland annat fram hållbara resor och klimatsmarta, billiga hyresrätter. Vi måste ställa om politiken nu för att rädda klimatet.

”- En rättvis klimatpolitik måste gå före alla andra politiska beslut. Vi har bara 10 år på oss att klara omställningen till en hållbar värld. Vi behöver införa nolltaxa och göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla samt bygga ut cykel- och gångvägar för att få ner antalet bilar. Inte bygga fler motorvägar. Det är så vi skapar en hållbar och jämlik region.”, säger Marta Aguirre, ledamot i regionfullmäktige från Märsta.

Klimatfrågorna måste överordnas alla andra politiska beslut. IPCC:s rapport från i höstas visar att läget är akut om vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Rapporten kräver politiskt agerande på alla nivåer vilket inte sker i dagsläget. Även i Stockholmsregionen måste vi gå från ord till handling.

”- För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta”, säger Niklas Andersson.

Läs Omställningsplan för klimatet här:
https://storstockholm.vansterpartiet.se/files/2018/06/omst%C3%A4llningsplan-FINAL.pdf

Läs mer:
https://www.dn.se/nyheter/politik/vansterpartiet-sverige-bor-utlosa-nodlage-for-klimatet/

https://www.etc.se/klimat/v-vill-se-klimatnodlage-maste-overordnas-alla-politiska-beslut

Kontakt:
Tove Pehrsson
Politisk sekreterare Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna
[email protected]

Dela den här sidan:

Kopiera länk