Fullmäktige

Pressmeddelande: Sigtuna kommun utlyser inte klimatnödläge

I maj i år lade Vänsterpartiet fram en motion om att utlysa klimatnödläge i Sigtuna. Tusentals platser och organisationer, alltifrån EU till Lunds kommun och Stockholms universitet, har redan utlyst nödläge för klimatet.

Under årets sista kommunfullmäktige debatterades frågan och den moderatledda majoriteten tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ned Vänsterpartiets motion om att utlysa klimatnödläge i kommunen.

”Det är väldigt tråkigt att borgarna i kommunen inte vill visa tillräckligt kraftfullt att klimatet är på väg åt helt fel håll.” säger Niklas Andersson, gruppledare för Vänsterpartiet.

Enligt Parisavtalets behöver samhället agera för att man ska klara målen.

  • Hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader.
  • Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år.
  • Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.

”Det handlar om att tala klarspråk. Att utlysa ett nödläge för klimatet handlar om att Sigtunas invånare ska veta vad det är som händer.” fortsätter Niklas Andersson.

I Madrid avslutades nyligen FN:s stora klimattoppmöte, COP25. ”Time for action” var mottot men tyvärr kom man inte så mycket längre och inte alls i närheten av vad forskarna anser att vi borde göra. Om vi fortsätter på den inslagna vägen och bara uppfyller de löften som antagits hittills så är vi på väg mot en global temperaturhöjning på 3-4 grader inom de närmsta 80 åren.

”Det är över 1200 olika församlingar som över hela världen har utlyst klimatnödläge vilket Sigtuna kommun nu inte kommer att ansluta sig till.” säger Niklas Andersson.

Dela den här sidan:

Kopiera länk